Μικράς Ασίας Μνήμη

Του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Παραφράζοντας όσα γράφει σ’ ένα βιβλίο του για την Πόλη ο Κώστας Σταματόπουλος, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσα­λονίκης, συνδυάζοντάς τα, βέβαια, με τα απέναντι Μικρασιατικά παράλια, θα λέγαμε ότι το να μιλάς για τη Μικρασία δεν είναι εύ­κολο. Τους δρόμους της όταν νοητά περιδιαβαίνεις, δυσκολεύεσαι να τους περπατήσεις. Σταυρικός κι αναστάσιμος ο περίπατός σου. Ιχνηλάτης πάνω στην κοφτερή και φλόγινη αιχμή των γεγονότων της Ιστορίας… εδώ και 102 δύο χρόνια, πια. Πώς να το πού­με; Πεθαίνεις και ξαναγεννιέσαι στη Μικρασία. Μυσταγωγική η μύησή σου σ’ αυτή. Αισθάνεσαι Έλλην εν ετέρα μορφή. Κάθε μνή­μη του χώρου αυτού κι ένας καημός.
Το ιστολόγιο Μικράς Ασίας Μνήμη σχεδιάστηκε για να δημοσιεύει μαρτυρίες μαθητών του Πρότυπου ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, οι οποίοι είναι απογόνοι Μικρασιατών προσφύγων, τέταρτης και πέμπτης γενιάς. Το εν λόγω project, με τίτλο: «Σαν παραμύθι… Η μετάδοση της προσφυγικής εμπειρίας στην τέταρτη και πέμπτη γενιά. Μαθητές του σχολείου μας απόγονοι Μικρασιατών προσφύγων», είναι πολιτιστικό πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λέσβου. Άρχισε να υλοποιείται το 2013 με συνεργάτες και συνοδοιπόρους δύο εκλεκτούς συνταξιοδοτηθέντες συναδέλφους, την κα Μαρία Ζερβού, (φιλόλογο) και τον κ. Αναστάσιο Τρούλο, (κοινωνιολόγο). Συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, με συμμετέχοντες τους αξιόλογους συναδέλφους, τον κ. Μιχαήλ Σκορδά, (φιλόλογο), την κα Μαριάνθη Καλλονιάτου, (φιλολόγο) και την κ. Χρυσαυγή Φωτεινού, (φιλολόγο). 
Ευθύς εξαρχής, βασικός στόχος του project ήταν να προκύψει ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και να μην αναλωθεί στις γνωστές πρακτικές σχολικών προγραμμάτων που γίνονται στα σχολειά μας, όπου ναι μεν υλοποιούνται πολλά, αρκετά όμως εξ αυτών, στερούνται βασικών αξόνων πρωτοτυπίας, κυρίως στον τομέα συγγραφής ερευνητικής εργασίας ή ερευνητικού άρθρου.
Κάθε σχολικό έτος συμμετέχουν 20 περίπου μαθητές που φοιτούν στην Α΄ Λυκείου. Μέχρι σήμερα, στη διάθεσή μας έχουμε ένα corpus 100 περίπου αφηγήσεων -συνοδευμένες με πλουσιότατο φωτογραφικό υλικό- μαθητών που έχουν φοιτήσει, αποφοιτήσει και φοιτούν στο σχολείο μας, και ως απόγονοι Μικρασιατών προσφύγων, επιβεβαιώνουν ότι η μνήμη των Μικρασιατών προγόνων τους παραμένει ζωντανή. Τα αγιασμένα κειμήλια που κάθε χρόνο ανασύρουν από τα σεντούκια των σπιτιών τους είναι σημαντικότατα τεκμήρια της Προφορικής Ιστορίας. 
Ειλικρινά, τους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για όσα συγκινητικά κάθε χρόνο μας προσφέρουν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι απόγονοι Μικρασιατών προσφύγων μαθητές μας σ' ένα συνέδριο και σε μια συγκινητική εκδήλωση